Perfectionismecoaching

Perfectionismecoaching

Verschillende studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen perfectionisme en het risico op een burn-out. Hoe hoger je de lat namelijk legt als perfectionist, hoe groter je risico is op een burn-out.

Dit heeft te maken met het feit dat je als perfectionist van jezelf vindt dat je het niet goed genoeg doet. Je vindt jezelf nooit goed genoeg. Dit weegt op den duur heel zwaar door. Je begint onder deze last te lijden. Fysiek en mentaal. Totdat het zo lastig wordt, dat je wilt dat het stopt.

Herken je dit? Wil je graag meer "genieten" en minder "moeten"?

Scherven brengen geluk

Enkele Japanse wijsheden inspireerden mij om weer voluit te genieten. Eén bepaalde techniek liet een diepe indruk op mij achter: de ‘kintsugitechniek’.

De kern van deze techniek bestaat eruit dat de kintsugimeester de barsten in een gebroken theekop niet wegwerkt, maar ze juist accentueert door ze met goud te bedekken.

Het voorwerp wordt in ere hersteld, het verzoent zich met zijn verleden en wordt na het herstel nog mooier en sterker dan ooit tevoren. Het genezingsproces van de mens, of het nu gaat om een fysieke of een emotionele verwonding, vergelijk ik graag met deze kintsugitechniek.

Het woord ‘kintsugi’ komt van het Japanse ‘kin’ (goud) en ‘tsugi’ (verbinding). Door het proces van kintsugi te volgen, leer je je vanzelf weer te verbinden met je diepste zelf, met je vrije kind en met je vaak vergeten passies en talenten.

Het authentieke 'kintsugi' herstelproces is er één van weken, soms maanden. Er is dus heel wat tijd en geduld voor nodig. Net als bij het menselijke herstelproces.
Daarom vind ik dit een bijzonder gepaste metafoor om jou te helpen jouw imperfecties te leren omarmen.

Broken cup
Perfectionismecoaching
Kintsugi

Helaas heb ik deze last ook zelf aan den lijve ondervonden. Tijdens mijn universitaire studies legde ik de lat steeds hoger. Onderscheiding was niet goed genoeg. Ik kon en moest veel beter presteren. Als gevolg hiervan belandde ik in een burn-out en moest ik noodgedwongen maanden ziek thuiszitten.

Meer dan twintig jaar later overkwam me hetzelfde. Deze keer in mijn werkomgeving.

Na jaren te hebben geprobeerd om de perfecte werknemer en manager te zijn, maar daarnaast ook de perfecte echtgenote, de perfecte mama, de perfecte dochter, enzovoort raakte ik volledig opgebrand. Opnieuw zat ik maandenlang thuis. Het is pas bij deze tweede keer dat ik me realiseerde dat dit mijn tweede burn-out was. Ik was hier blijkbaar gevoelig voor. Dit was zo confronterend dat ik besliste om mijn leven anders aan te pakken.

Zoiets mocht me geen derde keer overkomen!

Wil jij ook minder "moeten" en meer "genieten"?

Maak snel een afspraak