Zo leerde ik mijn eigen imperfecties omarmen (+tips!)

21/04/2021 - 16:51

Zo leerde ik mijn eigen imperfecties omarmen (+tips!)

Perfectie bestaat niet. En toch bleef ik er altijd naar streven. Tijdens mijn universitaire studies legde ik de lat steeds hoger en hoger. Als resultaat belandde ik in een hevige burn-out – iets wat in die tijd nog niet op die manier erkend werd. Zo’n twintig jaar later overkwam het mij opnieuw; ik was volledig opgebrand. Mijn perfectionisme eiste zijn tol. Toch heb ik ondanks mijn tegenslagen en ‘onvolmaaktheden’ het roer omgegooid en geniet ik nu weer volop van het leven! Maar, dat ging niet zonder slag of stoot…

In deze blog deel ik een aantal persoonlijke tips met jullie.

Bewustwording

Mijn perfectionisme was een zware last op mijn schouders die me tegenhield mijn leven voluit te leven. Tot twee keer toe zat ik noodgedwongen maandenlang ziek thuis. Ik wilde geen derde keer in een burn-out belandde, dus besloot ik het roer om te gooien. Ik wilde minder ‘moeten’ en meer genieten. Maar daarvoor moest ik mij eerst bewust worden van mijn eigen perfectionisme-patronen.

#Tip: voert bij jou je perfectionisme de boventoon? Probeer je bewust te worden van de momenten dat je perfectionisme domineert en geef voor elke vorm van zelfkritiek jezelf drie complimenten als positieve tegenhanger.

Een shift in mindset

Dankzij mijn voorliefde voor Japan, de cultuur, de eeuwenoude tradities en wijsheden, besloot ik meer te gaan leven volgens de Japanse levensfilosofie ‘Wabi Sabi.’ In mijn ervaring en werk als theesommelier maakte ik al eerder kennis met deze levenskunstvorm die in het teken staat van leven in het hier en nu. Met focus op het alledaagse, in plaats van opgaan in het verleden of de toekomst. Wabi Sabi staat voor de eenvoud van het leven, de kracht van onvolmaaktheid en de schoonheid van imperfectie.

De Kintsugi-techniek
Eén Japanse levenstechniek sprak mij in het bijzonder aan: de Kintsugi-techniek. Deze kan worden gezien als een ambacht waarbij gebroken aardewerk in ere wordt hersteld. Hierbij worden de scherven niet weggemoffeld, maar juist geaccentueerd met goud. Deze vorm van restauratie staat als het ware symbool staat voor het genezingsproces van de mens, waarbij je de emotionele breuken in je leven herstelt en scherven benadrukt met goud. En je je littekens niet wegwerkt, maar juist omarmt!

Zelfzorg op de eerste plaats

Begrijp mij niet verkeerd; perfectionisme is niet iets waar je mee moet ‘afrekenen.’ De kunst is om het als positief eigenschapskenmerk te gaan zien! Maar: hoe doe je dat dan? Door een balans te vinden in het behouden van jouw perfectionisme en het tegelijkertijd niet je leven te laten domineren.

Op jonge leeftijd wordt jouw perfectionismepatroon al ontwikkeld. Bij dit proces maakte het ‘vrije kind’ in jou plaats voor het ‘brave’ kind, dat gehoor geeft aan alle verwachtingen van zijn of haar omgeving. Het vrije kind staat als het ware symbool voor je rechterhersenhelft, waar zich onder meer onze creativiteit en zelfzorg bevinden.

#Tip: Realiseer je dat je niet alles hoeft op te lossen voor iedereen. Denk eens terug aan je onbezorgde kindertijd, waarbij je vrij door het leven ging. Focus je op een herinnering die je energie geeft. Probeer deze positieve energie vandaag eens vast te houden.