Waarom een perfectionist het perfecte slachtoffer is voor een burn-out

09/06/2021 - 12:23

Waarom een perfectionist het perfecte slachtoffer is voor een burn-out

We willen een strak lichaam, promotie maken op werk en elke dag een groene smoothie. Op vrijdag een leuke borrel met vrienden en genoeg tijd voor de kids. Een opgeruimd huis en een keer per maand een leerzaam Marketing boek verslinden en elke ochtend mediteren. We willen het allemaal. Maar is dit perfecte plaatje wel realistisch? Het antwoord is nee. Deze irreële vorm van volmaaktheid is ongezond en leidt in sommige gevallen zelfs tot een burn-out; een overbelasting van je brein.

Wat is de precies de relatie tussen perfectionisme en burn-out? Hieronder leg ik het je wat uitgebreider uit!

Perfectionisme als oorzaak

Onderzoek toont aan dat er wel degelijk een verband is tussen perfectionisme en het ontstaan van een burn-out. Ook niet zo gek natuurlijk, als je erover nadenkt: perfectie bestaat niet. En toch blijven we het, als perfectionist, zo hard nastreven. Elke dag opnieuw.

Kun je je voorstellen hoeveel stress dat oplevert? Als ware perfectionist ben je natuurlijk niet tevreden met een zesje. Sterker nog, soms voel je bij het behalen van een tien nog steeds geen voldoening. Alles kan immers altijd beter, sneller en/of mooier. Maar wie van zichzelf durft te houden en het lef heeft om haar imperfecties te omarmen, kan leren om de negatieve kant van perfectionisme los te laten. En naar zichzelf te kijken met compassie.

Burn-out op de loer

Perfectionisten zijn vaak streberig, ambitieus en enorm gedreven. In die zin zien we vaak perfectionisme als een goede eigenschap. Maar het heeft ook een donkere kant, die ervoor zorgt dat je uiteindelijk geen vreugde, voldoening en plezier meer kunt ervaren. En op dat moment ligt een burn-out op de loer.

De burn-out cijfers zijn de afgelopen jaren fors gestegen. Door Corona zijn deze cijfers inmiddels torenhoog. Het vele thuiswerken eist zijn tol en vervaagt langzaam de grens tussen werk en privé. Het is dus volkomen begrijpelijk dat je even wat minder lekker in je vel zit.

Inchecken bij jezelf!
Merk jij dat je de laatste tijd erg moe bent, slaap je slecht, heb je last van lichamelijke klachten, stress, en ervaar je niet echt plezier meer in je werk? Dan is het tijd om dit serieus te nemen en wat dingen te veranderen in je leven. Check even in bij jezelf en vraag je af: hoe voel ik me? Wat vertelt mijn lichaam mij?

Trek op tijd aan de bel. De meesten denken: ‘dit overkomt mij niet’, maar juist die groep overkomt het vaak. En het herstel van een hevige burn-out is lang. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen! Wil je liever meteen aan de slag met jouw perfectionisme? Hier vind je wat meer informatie over mijn perfectionisme coaching.