Hoe ik het roer omgooide en op het nippertje een derde burn-out voorkwam

05/12/2021 - 16:30

Een burn-out. Iedereen heeft er wel een mening over. Sommigen hebben het zelf aan den lijve ondervonden, anderen vinden het ‘niks voor hen’ of noemen het zelfs ‘aanstellerij.’ Dat het geen aanstellerij is, kan ik beamen vanuit mijn eigen ervaring. Ik heb namelijk zelf (tot twee keer toe) meegemaakt wat een overbelast brein met je doet en ik kan je vertellen: het is zwaar. En de herstelperiode is lang.

Van een heftige burn-out ben je zo 1-2 jaar aan het herstellen. En toch wordt burn-out nog steeds onderschat. Er rust nog altijd een taboe op, waardoor we – zelfs ik, als ervaringsdeskundige en coach – nog vaak de neiging hebben om het weg te wuiven: dat opgejaagde gevoel, de lichamelijke klachten en de mentale uitputting.

Ik koos opnieuw voor mijn gezondheid

Het afgelopen half jaar logen de signalen er niet om. Ik raakte enorm gestrest, was continu moe, had regelmatiger hoofdpijn en verloor langzaamaan mijn motivatie. Ik raakte de controle kwijt en werd meer geleefd dan dat ik zelf leefde. Als ware perfectionist is dat een ultieme uitdaging.

Ik kon me niet meer ontspannen. Er was geen tijd meer voor hobby’s. En de last op mijn schouders om financieel te overleven, voelde bijna letterlijk zwaar. Dan weet je eigenlijk al: deze manier van leven werkt niet meer voor mij. En dan is het zaak om focus aan te brengen en te durven kiezen.

“ Stel jezelf af en toe de vraag: wat is

het belangrijkste in jouw leven? ”

Een moeilijke keuze

Onvoorziene omstandigheden, onder meer gezondheidsproblemen in het gezin en beperkingen vanwege de pandemie, plus de hoge kosten van onze B&B leverden mij zo veel stress op, dat ik er voor mijn gevoel lichamelijk aan onderdoor ging. En toen wist ik: tijd voor actie. Ik ga niet voor de derde keer in een burn-out belanden. Om deze redenen besloten wij de B&B te verkopen.

Ik moest even stilstaan, back to basic. En ik stelde mezelf de vraag: “wat is het belangrijkste in het leven?” Durven afstand nemen en loslaten. En toen werd die moeilijke keuze ineens een stuk makkelijker om te maken.

Het leven blijft een leerschool

Daar zit hem juist de schoonheid. Als we alles al zouden weten, zou het leven geen uitdaging meer bieden. Uiteraard heb ik veel waardevolle lessen geleerd uit mijn burn-out(s) en coachopleidingen, maar je bent nooit uitgeleerd. Ook ik val weleens terug in oude patronen en dat is alleen maar menselijk. Zo legde ik de lat voor dit ambitieuze project rond “Guest House Wabi Sabi” onredelijk hoog; alleen het beste was goed genoeg. Bovendien wilde ik over alles controle hebben, wat helemaal niet realistisch is. Er zitten nou eenmaal grenzen aan het polyvalent zijn en aan multitasking. En dat leerde ik hierin opnieuw. Meer focus verhoogt de kwaliteit van de uitvoering en biedt rust.

Uit je hoofd in je lichaam

Inmiddels voel ik me opgelucht en borrelen er weer volop nieuwe ideeën op voor de toekomst. Ik zie in mijn toekomst naast de professionele activiteiten ook wat meer ruimte voor hobby’s. En dat vind ik heerlijk!

Ik ben dankbaar voor de levenslessen die ik hieruit weer kan halen en ik zou iedereen aanbevelen om zijn hart te volgen en de moed te vinden om kordate beslissingen te nemen. Ook al betekent dit een totale ommekeer of het laten vallen van een eerdere droom. Het vergt durf en kracht om je leven her in te richten, maar het is de moeite waard. Wat een opluchting, toen eenmaal de beslissing was genomen! Het leven was opeens veel rooskleuriger.

Het genieten komt langzaamaan weer meer op de voorgrond. En ik voel mezelf weer leven in plaats van geleefd te worden.