Ben jij perfectionistisch? Zo kom je erachter!

22/06/2021 - 16:35

Ben jij een perfectionist? Zo kom je erachter!

Soms zeggen mensen het met trots: ‘ik ben zo’n perfectionist!’ En ondanks het feit dat perfectionisme ook goede kanten heeft, kan het je ook onwijs belemmeren. Zo zorgt het ervoor dat je eigenlijk nooit écht tevreden bent. Dat je veel piekert, te veel gefocust bent op kleine details en erg kritisch op anderen, en met name op jezelf. Kortom: als ware perfectionist is het soms knap lastig om volop van het leven te genieten.

Maar hoe uit perfectionisme zich dan? Vraag jezelf eens af of jij je in de volgende kenmerken herkent:

  • Je legt de lat hoog

  • Je hebt faalangst

  • Je kunt niet kiezen

  • Je neemt verantwoordelijkheid voor zaken die je niet aangaan

  • Je wilt de controle over alles houden

  • Je wilt anderen pleasen

  • Je stelt dingen uit

Dit zijn enkele belangrijke kenmerken van perfectionisme. Wil je echt weten of jij perfectionistisch bent? Dan kun je een wetenschappelijke test doen om erachter te komen. En natuurlijk aan de slag ermee, om te zorgen dat je weer vol vreugde door het leven gaat. Zonder onredelijk hoge eisen aan jezelf te stellen.

De positieve kant van perfectionisme

Maar, zoals we eerder al noemden: perfectionisme zit ook vol positieve eigenschappen!

Je perfectionisme zorgt er namelijk voor dat je kwaliteit levert bij alles wat je doet. Het zorgt ervoor dat je loyaal bent, dat je je verantwoordelijkheid neemt, dat je niet opgeeft, dat je volhoudt, dat je erg gedreven bent, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Oké, het heeft dus goede en minder goede kanten. Maar hoe zorg je dan voor een gezonde dosis perfectionisme in je leven? Door je perfectionisme niet alles te laten domineren! Dan verdwijnt alle plezier, ontspanning en geluk. En dat begint allemaal bij bewustwording.

Ben je nieuwsgierig geworden naar jouw inner-perfectionist? Als Perfectionisme- en Burn-out Coach help ik je graag dit te onderzoeken. Contacteer me en plan vrijblijvend een telefonisch gesprek in, of boek meteen jouw persoonlijke Perfectionisme Test!