5 X tips: zo ontwikkel jij meer zelfliefde!

05/07/2021 - 11:45

5 X tips: zo ontwikkel jij meer zelfliefde!

Zelfliefde. We horen het vaak, maar wat houdt het nou precies in? Natuurlijk kun je jezelf een massage gunnen, trakteren op een goede reep chocolade en een bruisend warm bad, maar zelfliefde is stiekem zoveel meer dan dat! Het is een holistische levensstijl, waarbij je een duurzaam en gelukkig leven voor jezelf creëert. En als je meer liefde voelt, heb je ook meer liefde om te geven…

Maar, hoe ontwikkel je dan meer zelfliefde? Hieronder geef ik je graag enkele tips.

  • Gun jezelf tijd

Door onze drukke levensstijl vergeten we vaak tijd in te plannen voor…onszelf. Het voelt natuurlijk ook wat gek om tijd in te plannen voor ‘niets doen’, maar toch is dit heel belangrijk. Zolang je niet stilstaat en pauzes inlast, die telefoon weglegt en je laptop dichtklapt, vind je geen rust. Geen ontspanning, geen moment om weer even op te laden. Zeg eens nee tegen de zoveelste verjaardag en plan lekker die broodnodige me-time in!

  • Omarm je perfectionisme

Perfectionisme heeft een positieve en een negatieve kant. Het zorgt ervoor dat je je 100 procent inzet, niet opgeeft, je verantwoordelijk voelt en kwaliteit levert bij alles wat je onderneemt. Overigens moet het niet in de weg staan van plezier, vreugde en ontspanning in je leven – doordat je altijd streeft naar perfectie. Hoe vind je een balans? Een groot onderdeel van je perfectionisme omarmen is accepteren wie je bent. Je imperfecties maken jou juist uniek!

  • The story you tell yourself

De verhalen die we onszelf vertellen zijn vaak gebaseerd op het verleden. Toch blijven we ze steeds herhalen in ons hoofd, waardoor ze ook onderdeel zijn van ons heden. Stom, want deze negatieve verhalen resulteren in belemmerende overtuigingen die ons onnodig klein houden. Het is dus erg belangrijk hoe je tegen jezelf praat! Dat klinkt misschien wat gek, maar we zijn ons vaak niet bewust van de continue gesprekken die we met onszelf hebben. Oké, maar hoe herschrijf je dan de verhalen die je jezelf vertelt? Je kunt je mindset hierin trainen. Tip: wees niet zo streng voor jezelf en behandel jezelf bijvoorbeeld net zoals je je beste vriend of vriendin zou behandelen. Zo creëer je positive self-talk, oftewel liefdevolle, interne communicatie.

  • Stel grenzen (en benoem ze ook!)

Je hoeft niet altijd, voor alles en iedereen, klaar te staan. Dat voelt misschien soms zo, maar dat houd je simpelweg niet vol. Niemand verwacht dat ook van jou, dus waarom zou je? Soms betekent dit ‘nee’ zeggen tegen je partner of beste vriend(in), omdat dat een ‘ja’ is tegen jezelf.
Onthoud: grenzen zijn er niet om te overwinnen, verleggen of doorbreken. Grenzen zijn er om aan te geven waar jouw limieten liggen – zowel emotioneel als fysiek. Stel grenzen en zorg goed voor jezelf!

  • Investeer in je persoonlijke groei

Dit is misschien nog wel de meest belangrijke tip. Leven met een bepaald doel of een intentie maakt het makkelijker om trots op jezelf te zijn en van jezelf te houden. Maar, gun jezelf hierin ook hulp! Je hoeft niet alles altijd alleen uit te vogelen. Denk eens aan 1:1 coaching of een verwendag.

VIP-dag: Veerkrachtig In je Perfectionisme!

Wil jij jezelf eindelijk eens op één zetten? Aan de slag gaan met jouw perfectionisme en weer volop van het leven genieten? Dan is mijn VIP-dag (Veerkrachtig In je Perfectionisme) iets voor jou. Deze 1:1 dag staat compleet in het teken van jouw persoonlijke ontwikkeling, en bestaat uit verschillende coaching sessies in de natuur. Einde dag ga je naar huis met inzicht in het ontstaan van jouw perfectionisme, de impact ervan op jouw dagelijks leven en een aanpak voor transformatie en groei.

Benieuwd naar de VIP-dag: Veerkrachtig in je Perfectionisme? Lees er hier meer over.

Of neem gerust contact op, ik vertel je er graag meer over!