5 waardevolle lessen die je kunt leren uit de Japanse levensfilosofie "Wabi Sabi"

03/05/2021 - 10:48

Broken cup

5 waardevolle lessen die je kunt leren uit de Japanse levensfilosofie ‘Wabi Sabi’

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de Japanse levensfilosofie Wabi Sabi: een manier van leven in het nu door de schoonheid inzien van het imperfecte. De kracht van onvolmaaktheid. Deze Japanse kijk op het leven inspireerde mij om mijn leven compleet anders in te richten. Maar, wat betekent het nou precies? ‘Wabi’ staat voor eenvoud en soberheid. De essentie van dingen. En ‘Sabi’ voor het vergankelijke; het verstrijken van de tijd. Nu rijst de vraag: wat kunnen wij drukke Westerlingen nog leren van deze relaxte Japanse levenskunstvorm?

Hieronder deel ik 5 waardevolle levenslessen met je:

  1. Neem het leven zoals het komt

Met de tijd verandert alles om je heen. Niets is eeuwig en dat is nou juist wat het zo mooi maakt. Vergankelijk. Wabi Sabi leert je het alledaagse in het leven te waarderen. Meer te leven in het nu, in plaats van in de toekomst of het verleden. Het zorgt voor een lichter leven, waarin je geniet van de puurheid en eenvoud van elke gebeurtenis of moment. In Japan zijn ze bijvoorbeeld groot voorstander van leven in harmonie met de natuur, met aandacht voor elk detail.

  1. Scherven brengen geluk!

Dus, waarom zou je ze opvegen en in de vuilnisbak kieperen? Sterker nog: herstel ze in ere en ze maken je als mens mooier, authentieker én sterker dan je ooit was ervoor. Je bent namelijk veel veerkrachtiger dan je denkt. Het doel is niet om imperfectie alleen te accepteren, maar om het te eren. Te vieren, zelfs. Het te gaan zien en omarmen als onderdeel van het leven. Onvolmaaktheden horen erbij en vormen zelfs een heel mooi stukje van ons leven als geheel.

  1. Zelfliefde

Het repareren en restaureren van het aardewerk (metafoor van jouw leven) betekent dat je het de moeite waard vindt om het in ere te herstellen. Nog mooier en authentieker te maken dan het al was. Zie het met goud herstellen van het gebroken aardewerk als een metafoor voor jouzelf. Ook jij bent het waard om je emotionele breuken te herstellen. Wees gelukkig met wat je hebt en omarm het imperfecte aan je leven en aan jezelf. Het vertelt een verhaal. Het is wat jou, jou maakt. Uniek in je soort!

  1. Onvolmaaktheden horen bij het leven

Niets in het leven is volmaakt, perfect, of af. Dat is ook de schoonheid van imperfectie. Kijk met een verwonderde blik de wereld in en zoek eens naar de schoonheid van bescheiden, eenvoudige dingen. Je hoeft niet altijd meer, nieuw en beter. Besteed eens liefdevolle aandacht aan wat je al hebt.

  1. Kans op heling

Naast het omarmen en accepteren van jouw (emotionele) breuken – en deze in ere herstellen – is het heel waardevol om de kracht hiervan in te zien. Niet alleen het eren en vieren van jouw onvolmaaktheden, en het beschouwen als onderdeel van het leven, maar ook de helende werking ervan. En de transformatie die je hierdoor doormaakt. Juist wanneer je barsten er mogen zijn, leer je ermee omgaan en is er ruimte voor herstel en groei.